A MI PINCÉNKBEN
A BORÁSZ AZ ADALÉKANYAG

Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok borait – a Csutorásborokat - tudatosan nevezzük naturális boroknak, de azt tapasztaltuk, hogy sokan nem tudják, mit is értünk pontosan e fogalom alatt és talán az sem árt ha magunknak is megfogalmazzuk. Vigyázat, szakmai írás következik!

Hogy mi is a naturális bor, arra elsô körben nagyon is egyszerû a válasz: az, amikor a pincében a szôlô természetes úton válik borrá. Az így készült bor adja vissza leginkább a szôlôt, bátran és bôbeszéddel mesél a terroir-ról, a fajtáról, Egerrôl, és felismerhetôvé teszi a stílusunkat.
A Csutorás pincészet 1933-óta mûködik, azóta jelenti a szakmát és a családunk
megélhetését. Én huszonöt éve vettem át a stafétát, de lefolyt néhány korty bikavér az Eger-patakon míg rájöttem, hogy valójában mit is örököltem nagyapámtól és az apámtól.

 

A naturális borban nekem nem az a fontos, hogy jobb, vagy rosszabb mint a technológiai borok, hanem az, hogy igazibb.

 

Sokáig meg sem fogalmazódott bennem, hogy mi naturális borokat készítünk, mert nálunk ez természetes volt. A jelentése akkor kezdett körvonalazódni bennem, amikor a modern pincékben bel-és külföldön is azt tapasztaltam, hogy mindent sterilizálnak és így nem csak a rossz élesztőgombákat menesztik, hanem a jókat is. Ezért sok adalékot használnak és ez félreviszi a természetes ízeket. Azt is tapasztaltam ugyanakkor, hogy talán pont ezért, minden komoly bortermelő próbálkozik a spontán és természetes borkészítéssel. Ekkor ismertem fel azt, hogy mekkora érték a tufapince, ahol mindez magától mûködik. Ma a borok közel 100 százaléka élelmiszeripari technológiával készül. Ez nem ördögtôl való, nem is lehetne máshogy annyi bort előállítani, amennyire szüksége van a piacnak. A miénk talán egy nehezebb út, sok érdekes felfedezéssel, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a borászatban megtaláljam a szenvedélyemet is.

 

A TUFAPINCE
Az évek során megtapasztaltam, hogy borvidékünkegyik legnagyobb adománya a tufapince. Nekünkegrieknek a természet is besegít, itt minden a természetes folyamatokat támogatja. Ugyanakkor minden pince más, ami hozzájárul a sokszínûséghez. Nálunk a hômérséklet 13-15 fok, ez ideális az
erjesztésre, az érlelésre, és a természetes biológiai mikroklíma kialakulásának is kedvez. Így tudunk saját, azaz vadélesztôvel dolgozni. Az erjesztés tíz és harminc mázsás fakádakban, az érlelés 10 hektós, vastag dongájú tölgyfahordókban történik, hogy tiszta illatokat és ízeket kapjunk. Azt gondolom, hogy ezt a munkát, a pince tulajdonságainak feltérképezését nem lehet megúszni. A biztonság nekünk is nagyon fontos, mi sem engedhetjük meg magunknak a hibás tételeket, de hiszünk abban, hogy így tudjuk Eger valódi ízeit a palackba csalogatni. Ráadásul az így készült borok nem csak a terméket teszik becsesebbé, hanem a pincét is, mert a természet odabent nem változik.

 

A naturális borok mind egyediek. A táj, a pince, a fajta és a borász teszik azokká. ha kellő nyitottsággal közelítünk hozzájuk, azt fogyasztásukkor bőséggel meghálálják.

 

A borászok szakmai munkájának alapja a fajták ismerete és az a hely- és bortörténeti tudás, amely megmutatja, hogy mely fajtákat fogad be a borvidék, vagy éppen a dûlô. Ezért évek óta kutatom az egri bortörténelmet, különös tekintettel a filoxéra elôtti fajtákra és az újjáépítésre.

pince