Naturális Borok 2019-07-08T17:04:50+00:00

A MI PINCÉNKBEN
A BORÁSZ AZ ADALÉKANYAG

Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok borait –
a Csutorásborokat – tudatosan nevezzük
naturális boroknak, de azt tapasztaltuk,
hogy sokan nem tudják, mit is értünk
pontosan e fogalom alatt és talán az sem
árt ha magunknak is megfogalmazzuk.
Vigyázat, szakmai írás következik!

Hogy mi is a naturális bor, arra elsô körben nagyon is egyszerû a válasz: az, amikor a pincében a szôlô természetes úton válik borrá. Az így készült bor adja vissza leginkább a szôlôt, bátran és bôbeszéddel mesél a terroir-ról, a fajtáról, Egerrôl, és felismerhetôvé teszi a stílusunkat.
A Csutorás pincészet 1933-óta mûködik, azóta jelenti a szakmát és a családunk
megélhetését. Én huszonöt éve vettem át a stafétát, de lefolyt néhány korty bikavér az Eger-patakon míg rájöttem, hogy valójában mit is örököltem nagyapámtól és az apámtól.

A naturális borban nekem nem az a fontos, hogy jobb, vagy rosszabb mint a technológiai borok, hanem az, hogy igazibb.

Sokáig meg sem fogalmazódott bennem, hogy mi naturális borokat készítünk, mert nálunk ez természetes volt. A jelentése akkor kezdett körvonalazódni bennem, amikor a modern pincékben bel-és külföldön is azt tapasztaltam, hogy mindent sterilizálnak és így nem csak a rossz élesztőgombákat menesztik, hanem a jókat is. Ezért sok adalékot használnak és ez félreviszi a természetes ízeket. Azt is tapasztaltam ugyanakkor, hogy talán pont ezért, minden komoly bortermelő próbálkozik a spontán és természetes borkészítéssel. Ekkor ismertem fel azt, hogy mekkora érték a tufapince, ahol mindez magától mûködik. Ma a borok közel 100 százaléka élelmiszeripari technológiával készül. Ez nem ördögtôl való, nem is lehetne máshogy annyi bort előállítani, amennyire szüksége van a piacnak. A miénk talán egy nehezebb út, sok érdekes felfedezéssel, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a borászatban megtaláljam a szenvedélyemet is.

A TUFAPINCE
Az évek során megtapasztaltam, hogy borvidékünkegyik legnagyobb adománya a tufapince. Nekünkegrieknek a természet is besegít, itt minden a természetes folyamatokat támogatja. Ugyanakkor minden pince más, ami hozzájárul a sokszínûséghez. Nálunk a hômérséklet 13-15 fok, ez ideális az
erjesztésre, az érlelésre, és a természetes biológiai mikroklíma kialakulásának is kedvez. Így tudunk saját, azaz vadélesztôvel dolgozni. Az erjesztés tíz és harminc mázsás fakádakban, az érlelés 10 hektós, vastag dongájú tölgyfahordókban történik, hogy tiszta illatokat és ízeket kapjunk. Azt gondolom, hogy ezt a munkát, a pince tulajdonságainak feltérképezését nem lehet megúszni. A biztonság nekünk is nagyon fontos, mi sem engedhetjük meg magunknak a hibás tételeket, de hiszünk abban, hogy így tudjuk Eger valódi ízeit a palackba csalogatni. Ráadásul az így készült borok nem csak a terméket teszik becsesebbé, hanem a pincét is, mert a természet odabent nem változik.

A naturális borok mind egyediek. A táj, a pince, a fajta és a borász teszik azokká. ha kellő nyitottsággal közelítünk hozzájuk, azt fogyasztásukkor bőséggel meghálálják.

A borászok szakmai munkájának alapja a fajták ismerete és az a hely- és bortörténeti tudás, amely megmutatja, hogy mely fajtákat fogad be a borvidék, vagy éppen a dûlô. Ezért évek óta kutatom az egri bortörténelmet, különös tekintettel a filoxéra elôtti fajtákra és az újjáépítésre.

 
Almagyar 
Egri Csillag
Kárpát-medencei fajták kiegyensúlyozottan gyümölcsöző házassága az Almagyar dűlőről. A szép savakat a furmint, a lágyságot a leányka, savát-borsát az olaszrizling és a mézesfehér adja. Harmonikus, közepes testű bor, amelyből minden nap- és évszakban jól esik egy pohárral.
A bort 10 hl-es hordóban, spontán erjesztettük és érleltük.
 
Alk:12.5%
extrakt:20gr/l
sav: 5.3
készült:3900palack
5000töke/hektár

 

Almagyar
Egri Olaszrizling
Ez a 2011-ben az Almagyar dűlőbe telepített, a Délvidékről származó klón évről évre felülírja legmerészebb álmainkat is. Évjárattól függetlenül örvendeztet meg magabiztosságával. Van is mire. A cukor és a savak együttműködéséből mindig gazdag bor születik, amit a klón és a terroir az olaszrizlingre egyébként kevéssé jellemző fűszerességgel koronáz meg.
Régóta keressük a legjobb Kárpár-medencei fajtákat. Az olaszrizling esetében nem kell tovább keresnünk. Szaporítása a Pajdos és Kerekszilvás dűlőkben megtörtént, 2020-ban már onnan is szüretelünk.
10 hl-es tölgyfa hordóban, spontán erjesztett és érlelt bor.
Alk:13%
extrakt:21gr/l
sav:5.8
készült:2600palack
6100 tőke/hektár

Almagyar
Kékfrankos rozé
A Pajdos dűlő tufa talaján vibráló savak születnek. A rozénak jól áll a friss ízű sav, ezért a kékfrankos rozénak valót ezért minden évben innen szüreteljük.
Rozénk különlegessége, hogy ezt is tölgyfa hordóban erjesztjük, majd palackozás előtt hat hónapig érleljük.
Alk:12%
extrakt:22gr/l
sav:6
készült:4800palack
3300 tőke/hektár
 

Almagyar 
Egri Pinot Noir 2018
A pinot noir több mint száz éve honos Egerben, és jól érzi magát. Ez a bor a kerekszilvási, a síkhegyi és az almagyari ültetvényekről származik. A korai érés friss savai és fűszerei könnyed bort adnak, amelyet télen-nyáron jól esik felbontani. 
Alk:13%
extrakt:27gr/liter
sav:5.5
készült:4100palack
4400 tőke/hektár
 

Egri Kadarka Superior, 2017
Kadarka kísérleteink csúcsültetvénye ez a ménesi klón, amelyet az Almagyar dűlőben nevelünk. Hozza azt a teltséget és ízrobbanást, amely anno megalapozhatta az egri borvidék hírnevét. Sűrű, mégis könnyen iható, extrakja ellenére jól csűszik.
 
Alk:13%
extrak:28gr/l
sav:5.2
készült:1200 palack
6100 tőke/hektár
 

Egri Bikavér Superior, 2016
Régóta keressük az a 3-4 fajtát, amelyből összeáll a tökéletes bikavér. Anno a bikavér gerince a kadarka volt, ma a kékfrankos. Mi mindkettővel dolgozunk, visszacsempésztük a borba a száz évvel ezelőtti bikavérek fűszerét, a menoirt, a selymes kerekségről a pint noir gondoskodik.
 
Minden tételt külön erjesztünk tölgyfa kádakban, majd egy év érlelés után házasítjuk a borokat 10 hl-es tölgyfahordóban.
Alk:12.5%
extrakt:28gr/l
sav:5.1
készült:3900palack
5500 tőke/hektár

Egri Menoir 2016 
Grand Superior
Becses szőlő, becses bor akkor is, ha hírneve megtépázódott. Mára nagyon kevés van belőle a borvidéken, pedig kutatásaink alapján valószínűsíthető, hogy csak Egerben telepedett meg, a bikavér egyik összetevője is volt.  Mi felkaroltuk ezt a fajtát, mert bora egy nagyon különleges aromavilágot rejt, emellett szép test és élénk savak jellemzik. Az elegáns rubin színű bor gyönyörűen és lassan csurog le a pohár falán. Az extravagáns ízek kedvelőinek kitüntetett élmény lesz a kóstolása.
 
Alk:14%
extrakt: 34.2
sav: 6
készült:1000palack
4100 tőke/hektár

Egri Cabernet Franc, 2017 
Grand Superior
Kerekszilvás 777. 
A dűlő 1968 óta van a Csutorás család tulajdonában, ez a cabernet franc  2003-as telepítés. A dűlő minden évben kihozza a legjobbat a jó klónokból, ez a bor ezzel együtt is a pince egyik csúcsteljesítménye. Ilyet ritkán érezni, mert belekortyolva minden tannin, minden íz, minden hátsó tartalom egyszerűen tökéletesen a helyén van.
Id. Csutorás Ferenc 77 évesen, 2017-ben hunyt el, a 777 borral rá emlékezünk.
Alk:13.5%
extrakt:28gr/l
sav:5.3
készült:1300 palac
5000 tőke/hektár

Egri Pinot noir 2016 
Grand Superior
Síkhegy 777 
A Síkhegy déli fekvése és 310 méter a tengerszint feletti magassága minden évben biztonsággal beérleli a bor cukrát és a tanninokat is. Nagy extrakt tartalma miatt igényli a hordós érlelést, ahol összesimulnak a savak és az ízek, majd a palackban válik egy testesebb, de talpig elegáns borrá, hordozva a pinot noir jellemző ízjegyeit.
Ezzel a 777-tel a legifjabb generációt, a 2007.07.17-én született Csutorás Fannit szeretnénk inspirálni.
 
Alk:14%
extrak: 33gr/l
sav: 5.4
készült: 600palack
5000 tőke/hektár

Érseki titokbor 2016
Grand Superior
Almagyar dűlő
Régen Eger egyenlő volt a kadarkával, Mi is szeretjük, sokat dolgozunk és kísérletezünk vele. Ez a bor a 2016-os, ménesi és lúdtalpú grand szuperior kadarka gerincen tartalmaz 5 százalék pinot noirt és 10 százalék menoirt. 
Fajtaösszetételében megidézi a tradicionális egri bikavért.
Alk:13.5%
extrak:34.8gr/l
sav: 6.2
készült:1000 palack
7000 tőke/hektár

68 Kékfankos 2016
Kerekszilvás dűlő
Ez a bor évtizedek óta hozza minden évben a kimagasló minőséget. A tradicionális Csutorás-ültetvényen a kékfrankosnak egy különleges, vélhetően nagyburgundi klónt telepített Csutorás nagyapa. Néhány éve egri és gyöngyöstarjáni borásztársak is szelektáltak a szőlőből, kíváncsiak vagyunk, hogy a klón, vagy a terroir teszi minden évben naggyá a bort.
Alk: 12.5%
extrakt: 26gr/l
sav: 5.7
készült: 600 palack
6100 tőke/hektár
 

Érseki Titokbor, 2013
Az első szüret bora a megmentett érseki szőlőről, mellyel képet kapunk arról, hogy milyen ízekkel, fajtákkal dolgoztak a hajdani egri borászok. Az érseki ültetvényt az 1920-as években telepítették be, elsősorban kadarkával, a 60-as években főként kékfrankossal ültették át. Ezt a vegyes összetételű szőlőt mentettük át az almagyari dűlőnkbe. A bor egy kis időutazás a múltba miközben a terroir könnyed teltsége, a cseresznye és meggy frissessége és a rumpuncs extravaganciája nagyon is a jelen.
 
Alk:13%
extrakt 27gr/l
sav: 5.4
készült:1300 palack
6100 tőke/hektár