A MI PINCÉNKBEN
A BORÁSZ AZ ADALÉKANYAG
Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok borait –
a Csutorásborokat – tudatosan nevezzük
naturális boroknak, de azt tapasztaltuk,
hogy sokan nem tudják, mit is értünk
pontosan e fogalom alatt és talán az sem
árt ha magunknak is megfogalmazzuk.
Vigyázat, szakmai írás következik!
Almagyar
Egri Csillag
Kárpát-medencei fajták kiegyensúlyozottan gyümölcsöző házassága az Almagyar dűlőről. A szép savakat a furmint, a lágyságot a leányka, savát-borsát az olaszrizling és a mézesfehér adja. Harmonikus, közepes testű bor, amelyből minden nap- és évszakban jól esik egy pohárral.
A bort 10 hl-es hordóban, spontán erjesztettük és érleltük.
Alk:12.5%
extrakt:20gr/l
sav: 5.3
készült:3900palack
5000töke/hektár
Egri Olaszrizling
Ez a 2011-ben az Almagyar dűlőbe telepített, a Délvidékről származó klón évről évre felülírja legmerészebb álmainkat is. Évjárattól függetlenül örvendeztet meg magabiztosságával. Van is mire. A cukor és a savak együttműködéséből mindig gazdag bor születik, amit a klón és a terroir az olaszrizlingre egyébként kevéssé jellemző fűszerességgel koronáz meg.
Régóta keressük a legjobb Kárpár-medencei fajtákat. Az olaszrizling esetében nem kell tovább keresnünk. Szaporítása a Pajdos és Kerekszilvás dűlőkben megtörtént, 2020-ban már onnan is szüretelünk.
10 hl-es tölgyfa hordóban, spontán erjesztett és érlelt bor.
Alk:13%
extrakt:21gr/l
sav:5.8
készült:2600palack
6100 tőke/hektár
Almagyar
Kékfrankos rozé
A Pajdos dűlő tufa talaján vibráló savak születnek. A rozénak jól áll a friss ízű sav, ezért a kékfrankos rozénak valót ezért minden évben innen szüreteljük.
Rozénk különlegessége, hogy ezt is tölgyfa hordóban erjesztjük, majd palackozás előtt hat hónapig érleljük.
Alk:12%
extrakt:22gr/l
sav:6
készült:4800palack
3300 tőke/hektár
Almagyar
Egri Pinot Noir 2018
A pinot noir több mint száz éve honos Egerben, és jól érzi magát. Ez a bor a kerekszilvási, a síkhegyi és az almagyari ültetvényekről származik. A korai érés friss savai és fűszerei könnyed bort adnak, amelyet télen-nyáron jól esik felbontani.
Alk:13%
extrakt:27gr/liter
sav:5.5
készült:4100palack
4400 tőke/hektár
Egri Kadarka Superior, 2017
Kadarka kísérleteink csúcsültetvénye ez a ménesi klón, amelyet az Almagyar dűlőben nevelünk. Hozza azt a teltséget és ízrobbanást, amely anno megalapozhatta az egri borvidék hírnevét. Sűrű, mégis könnyen iható, extrakja ellenére jól csűszik.
Alk:13%
extrak:28gr/l
sav:5.2
készült:1200 palack
6100 tőke/hektár
Egri Bikavér Superior, 2016
Régóta keressük az a 3-4 fajtát, amelyből összeáll a tökéletes bikavér. Anno a bikavér gerince a kadarka volt, ma a kékfrankos. Mi mindkettővel dolgozunk, visszacsempésztük a borba a száz évvel ezelőtti bikavérek fűszerét, a menoirt, a selymes kerekségről a pint noir gondoskodik.
Minden tételt külön erjesztünk tölgyfa kádakban, majd egy év érlelés után házasítjuk a borokat 10 hl-es tölgyfahordóban.
Alk:12.5%
extrakt:28gr/l
sav:5.1
készült:3900palack
5500 tőke/hektár
Egri Menoir 2016
Grand Superior
Becses szőlő, becses bor akkor is, ha hírneve megtépázódott. Mára nagyon kevés van belőle a borvidéken, pedig kutatásaink alapján valószínűsíthető, hogy csak Egerben telepedett meg, a bikavér egyik összetevője is volt. Mi felkaroltuk ezt a fajtát, mert bora egy nagyon különleges aromavilágot rejt, emellett szép test és élénk savak jellemzik. Az elegáns rubin színű bor gyönyörűen és lassan csurog le a pohár falán. Az extravagáns ízek kedvelőinek kitüntetett élmény lesz a kóstolása.
Alk:14%
extrakt: 34.2
sav: 6
készült:1000palack
4100 tőke/hektár
Egri Cabernet Franc, 2017
Grand Superior
Kerekszilvás 777.
A dűlő 1968 óta van a Csutorás család tulajdonában, ez a cabernet franc 2003-as telepítés. A dűlő minden évben kihozza a legjobbat a jó klónokból, ez a bor ezzel együtt is a pince egyik csúcsteljesítménye. Ilyet ritkán érezni, mert belekortyolva minden tannin, minden íz, minden hátsó tartalom egyszerűen tökéletesen a helyén van.
Id. Csutorás Ferenc 77 évesen, 2017-ben hunyt el, a 777 borral rá emlékezünk.
Alk:13.5%
extrakt:28gr/l
sav:5.3
készült:1300 palac
5000 tőke/hektár
Egri Pinot noir 2016
Grand Superior
Síkhegy 777
A Síkhegy déli fekvése és 310 méter a tengerszint feletti magassága minden évben biztonsággal beérleli a bor cukrát és a tanninokat is. Nagy extrakt tartalma miatt igényli a hordós érlelést, ahol összesimulnak a savak és az ízek, majd a palackban válik egy testesebb, de talpig elegáns borrá, hordozva a pinot noir jellemző ízjegyeit.
Ezzel a 777-tel a legifjabb generációt, a 2007.07.17-én született Csutorás Fannit szeretnénk inspirálni.
Alk:14%
extrak: 33gr/l
sav: 5.4
készült: 600palack
5000 tőke/hektár
Érseki titokbor 2016
Grand Superior
Almagyar dűlő
Régen Eger egyenlő volt a kadarkával, Mi is szeretjük, sokat dolgozunk és kísérletezünk vele. Ez a bor a 2016-os, ménesi és lúdtalpú grand szuperior kadarka gerincen tartalmaz 5 százalék pinot noirt és 10 százalék menoirt.
Fajtaösszetételében megidézi a tradicionális egri bikavért.
Alk:13.5%
extrak:34.8gr/l
sav: 6.2
készült:1000 palack
7000 tőke/hektár
68 Kékfankos 2016
Kerekszilvás dűlő
Ez a bor évtizedek óta hozza minden évben a kimagasló minőséget. A tradicionális Csutorás-ültetvényen a kékfrankosnak egy különleges, vélhetően nagyburgundi klónt telepített Csutorás nagyapa. Néhány éve egri és gyöngyöstarjáni borásztársak is szelektáltak a szőlőből, kíváncsiak vagyunk, hogy a klón, vagy a terroir teszi minden évben naggyá a bort.
Alk: 12.5%
extrakt: 26gr/l
sav: 5.7
készült: 600 palack
6100 tőke/hektár
Érseki Titokbor, 2013
Az első szüret bora a megmentett érseki szőlőről, mellyel képet kapunk arról, hogy milyen ízekkel, fajtákkal dolgoztak a hajdani egri borászok. Az érseki ültetvényt az 1920-as években telepítették be, elsősorban kadarkával, a 60-as években főként kékfrankossal ültették át. Ezt a vegyes összetételű szőlőt mentettük át az almagyari dűlőnkbe. A bor egy kis időutazás a múltba miközben a terroir könnyed teltsége, a cseresznye és meggy frissessége és a rumpuncs extravaganciája nagyon is a jelen.
Alk:13%
extrakt 27gr/l
sav: 5.4
készült:1300 palack
6100 tőke/hektár